Pages

カキフライと味噌汁( fried oyster with miso soup )

Lama rasanya tidak berkunjung ke Restoran Joyfull. Mungkin lebih dari sepurnama aku tidak ke sana. Keinginan untuk menjamu カキフライdan味噌汁 sudah tidak tertanggung lagi. Lalu aku ambil keputusan untuk memasak sendiri sahaja 2 hidangan tersebut.



Lebih menjimatkan.





Lebih memuaskan.



カキフライ ( fried oyster )

Beberapa ketul oyster ( kaki, tiram ),

Garam

Serbuk roti

Tepung gandum

1 biji telur.

Cara membuat:

1) Campurkan garam pada oyster. Biarkan seketika.

2) Lumurkan pada tepung gandum. Pastikan keseluruhan oyster bersalut tepung.

3) Celupkan dalam telur yang sudah dipukul, kemudian, sadurkan dengan serbuk roti. Goreng secara 'deep fry'.

4) Enak di makan dengan タルタルソース ( macam bentou Hotto Motto, warna putih, macam mayonis)

味噌汁( miso shiru )

500 ml air

1 sudu besar かつおうだし

1 sudu 昆布だし

ドライわかめ

1 sudu besar みそ

Cara membuat:

1) Didihkan air. Selepas itu, masukkan katsuod dashi, konbu dashi, dan miso. Kacaukan sebati. Masukkan wakame. Siap!!!

# Miso shiru ni, kita boleh masukkan apa sahaja yang kita suka. Nak masukkan bawang, kentang, kobis, lobak... apa2 je pon ok.


4 comments:

  1. wah!! sudah terbau sampai ke kyushu~ :)

    ReplyDelete
  2. hehe.. apa lagi tiqah, gerakkan badan, ayunkan langkah! Jemput datang~

    ReplyDelete
  3. wah2..makcik...
    berenti blajaq..p bukak restowan lew...

    ReplyDelete