Lebih menjimatkan.
Lebih memuaskan.
カキフライ ( fried oyster )
Beberapa ketul oyster ( kaki, tiram ),
Garam
Serbuk roti
Tepung gandum
1 biji telur.
Cara membuat:
1) Campurkan garam pada oyster. Biarkan seketika.
2) Lumurkan pada tepung gandum. Pastikan keseluruhan oyster bersalut tepung.
3) Celupkan dalam telur yang sudah dipukul, kemudian, sadurkan dengan serbuk roti. Goreng secara 'deep fry'.
4) Enak di makan dengan タルタルソース ( macam bentou Hotto Motto, warna putih, macam mayonis)
味噌汁( miso shiru )
500 ml air
1 sudu besar かつおうだし
1 sudu 昆布だし
ドライわかめ
1 sudu besar みそ
Cara membuat:
1) Didihkan air. Selepas itu, masukkan katsuod dashi, konbu dashi, dan miso. Kacaukan sebati. Masukkan wakame. Siap!!!
# Miso shiru ni, kita boleh masukkan apa sahaja yang kita suka. Nak masukkan bawang, kentang, kobis, lobak... apa2 je pon ok.
wah!! sudah terbau sampai ke kyushu~ :)
ReplyDeletehehe.. apa lagi tiqah, gerakkan badan, ayunkan langkah! Jemput datang~
ReplyDeletewah2..makcik...
ReplyDeleteberenti blajaq..p bukak restowan lew...
plan tu ada dalam kepala.. hehe
ReplyDelete