Pages

resepi yakimeshi - nasi goreng jepun-





Ada kelas pukul 12.50 ni. Nak makan, tapi takde mood nak masak. Erm.. lamanya tak makan yakimeshi kat daifuku..


Cari, punya cari, punya cari.. jumpa jugak resepi YAKIMESHI ni.


Jom try.. sedap tau..!!



BAHAN-BAHAN

Semangkuk nasi putih
1/4 biji bawang besar
1/2 biji capsicum @ pimang
seketul kiub ayam
lada sulah @ koushou
minyak
Sebiji telur

CARA MEMBUAT

1) Panaskan minyak, masukkan nasi, bawang, capsicum. Kacau hingga sebati.
2) Hancurkan kiub ayam, masukkan dalam kuali. Kacau hingga sekata.
3) Masukkan lada sulah. Kacau sampai rata. Pastu masukkan pecahkan sebiji telur dan masukkan dalam kuali.
4) Pastikan rasanya.
5) Dekita...! : )

Di nasihatkan untuk tidak memasukkan garam di sebabkan rasa kiub dan koushou dah cukup masin. Jika masih tawar, barulah chousei dengan garam dsb



4 comments:

  1. ceh,punyela aku struggle asing2kn,ku igatkn lada,rupe nya pimang..
    huhu..
    neway,thnx..
    untuk tmbahan,aku rasa lg sedap kalo d mkn dgn kuah sup..
    ngeh3..

    ReplyDelete
  2. o0o ek..

    clap r td ko tak bagi aku sup tu..
    ngeh3

    ReplyDelete
  3. sensei..
    nak pakai nasi jepun ke nasi selain jepun ni.
    nasi jepun cam lembik jer nnt nasi yer.

    ReplyDelete
  4. resepi ni memang asal2 guna beras jepun ...
    erm.. takde masalah rasanye stakat ni.. cube en.jahagifu buat dulu.. pastu kalo tak jadi, nnt kte shirabe sbb2 dier.. maybe lebih air toka etc..

    ReplyDelete