100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur
Cara-cara
1) Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
2) Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
3) Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
4) Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk.
5) Masukkan telur, kacau cepat-cepat
6) Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
7) Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
8) Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size) 1 sudu besar mentega
1) Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2) Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
3) Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
4) Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
Cubaan pertama cream puff
Alhamdulillah. Menjadi! puas hati... hehe. Tidak perlulah aku menunggu lama selepas ini jika timbul keinginan untuk makan cream puff. Sedikit modal + kerajinan + bersungguh2 = cream puff
Aku letakkan kembali tapak tanganku pada dahi. Aik? demam dah kebah ?
Tak sangka tanpa ubat dan rehat, aku pulih dari demam. Dengan izin Allah, berbekalkan sedikit kegembiraan dan kepuasan, menjadi penawar.
Aku renung2kan ceritera cream puff ni dengan kehidupan yang aku lalui. Untuk mencapai sesuatu memang selalunya akan menempuhi jalan yang susah. Ada ujian yang akan menimpa di pertengahan jalan. Kadang2 ada ujian kesakitan. Sama ada kesakitan yang zahir mahupun di timpa sakit kemalasan. Minat juga menyumbang beberapa peratus dalam kejayaan apa yang ingin di capai.
Tentukan apa yang kau mahukan. Siap siagakan dirimu, jangan pedulikan kata orang, jangan pedulikan kesakitan yang akan kau hadapi. Teruskan langkah. Panjatkan tawakkalmu pada Ilahi.
p/s : entri ini aku tujukan buat kohai2 ( junior ) AAJ batch 26 yang baru sahaja menduduki EJU. Kami semua maklum kesusahan yang kau hadapi. Tapi jangan kau putus asa tau. Teruskan usaha!!
salam..
ReplyDeletefizah, tlg ajarkan nik cara buat cream puff ni..huhu..bole dia masakkan tuk housemates kesayangan dia..hihi
-misoshiru
haha...
ReplyDeletebukan terbalik ke ayat tu..
sepatutnya..
" fizah, tolong ajarkan akak cream puff tu, nanti akak nak wat untuk housemate ksayangan, nik..'
hehe